Nathalie

Emiliasmamma

TOA TRÄNING FÖR BARN MED AUTISM

Vi har varit på autism centret på rosenlunds sjukhus och fått information om toalett träning, det var en väldigt bra föreläsning och det var mycket och tänka på för att få våra npf barn blöjfria. Små steg i taget och inget stress för det kommer bara ge bakslag.

 

Steg ett börja med att registrera barnets kiss rutiner för varje gång barnet får en torr blöja så ska man hålla koll hur ofta barnet kissar då får man veta om det är en stänkare eller om det kissar allt på en och samma gång. Även när barnet bajsar.

Har barnet problem med förstoppning kontakta läkare för att få råd och tips hur ni ska göra alternativ en dietist. Dricker barnet mjölk späd ut det med en tesked vatten och sen öka med mer vatten så barnet inte vill dricka mjölken längre, då mjölk är förstoppade så ska helst våra barn inte dricka det och helst inte socker, och andra förstoppande saker.

Om barnet brukar ställa sig och bajsa lite var som helst hemma så försök att få in barnet i badrummet och beröm med ” åh wow vad duktig du är som bajsar i badrummet” då kommer förmodligen barnet att gå dit varje gång, och vissa barn går gärna undan och gör det.

Om barnet tycker badrummet/ toaletten är läskig så se till att städa bort ex badrumsmattan, gardin för fönstret för det kan vara såna små saker som barnet inte vill gå in i badrummet.

Har barnet aldrig blivit tränad av att gå på toa så börja aldrig med pottan för då behöver ni göra allt från början och det kan bli bakslag. Så börja med toan på engång så blir det lättare för barnet att förstå att här kissar och bajsar man.

Introducera toaletten ta med ett litet bort eller en pall där det finns nån leksak som barnet tycker om och låt barnet sitta på toasitsen med blöja och kläder, och sitt där i ca 10-15 min så barnet ”glömmer bort” att han/hon sitter där. Det är en bra träning så barnet förstår att toan inte är läskig.

Införskaffa en toasits och en pall så barnet får känna sig stor och kan sätta sig själv utan hjälp av en vuxen. Om barnet sitter på toan så kan man försöka få av byxorna och sedan försöka knäppa loss blöjan så att den bakre delen hamnar i toaletten, gör inte allt samtidigt utan lek och ha kul och sen försöka få ner byxorna sedan blöjan. Så länge barnet tycker det är okej och sitta där är det toppen om inte avbryt direkt så det inte blir en kravfylld situation.

Det kommer en del 2 så håll utkik! 😊

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Nathalie

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats